...mer' úgy van a fizika

Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe and Everything.

tagek

balaton (5) beteg (1) cigi (2) cz (50) dromedár (5) eger (7) faszaság (32) film (13) futurama (6) gasztró (1) heroes (1) hiphop (6) house (2) kaja (5) könyv (10) lori (5) munka (13) nyár (7) reggel (2) robot (10) sakk (3) series (6) szarság (11) zene (6) bárányfelhő

Feedek

Voltak sejtések...

2009.11.27. 17:00 :: zsiroslekvar

Voltak sejtések, hogy a tizenkettő maradék nélkül osztható hárommal. De nemrégiben bizonyításra lelt.

Tegyük fel, hogy egy szórakozóhelyen (értsd: kocsma) akciós ital kapható. Az egyszerűség kedvéért legyen ez pálinka. Az akció csak akkor érvényes, ha a vendég két adagot (2x5cl) rendel a pálinkából. Adott még egy öt fős társaság, akik közül csak hárman szeretnének pálinkát fogyasztani. Mivel mindenképpen szeretnék kihasználni az akciót, ezért rendelnek 4 pálinkát.

Az első kör elfogyasztása után marad egy pálinka az asztalon. Ezt nem lehet hagyni. Az egyik megoldás az lenne, hogy valaki rendel 2 pálinkát, mert az úgy akciós, és a probléma megoldva. Nade akkor az első kört fizető dupla annyival szállt volna be az esti hangulat fokozásába, a harmadik delikvens pedig nulla fityinggel, ami nem jó.

Ezért jön a következő kör, ismét 4 pálinka, 3 elfogy, marad kettő. Ezután az utolsó alkoholbogár is a pulthoz megy, kér újabb 4 pálinkát. Ismét három fogyasztás.

És itt jön a katarzis, a tudomány csúcsa, a matematika: maradt három pálinka az asztalon, amit a negyedik körben maradék nélkül elfogyasztanak.

Hát, akkor köszönjük szépen!

1 komment

Címkék: cz dromedár

A bejegyzés trackback címe:

https://dromedar.blog.hu/api/trackback/id/tr571556841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MissTeacher 2010.02.25. 21:58:03

Doesn't your boss know the word "holiday"? You've been lost and people are missing you.

Earth calls Cz.
süti beállítások módosítása