...mer' úgy van a fizika

Answer to the Ultimate Question of Life, the Universe and Everything.

tagek

balaton (5) beteg (1) cigi (2) cz (50) dromedár (5) eger (7) faszaság (32) film (13) futurama (6) gasztró (1) heroes (1) hiphop (6) house (2) kaja (5) könyv (10) lori (5) munka (13) nyár (7) reggel (2) robot (10) sakk (3) series (6) szarság (11) zene (6) bárányfelhő

Feedek

Hip-Hop es sakk

2007.12.02. 23:00 :: zsiroslekvar

RZA vs. GZAA hiphop - sakk - harcmuveszet harmas egyik legnagyobb kepviseloje a Wu-Tang Clan, kozuluk is RZA, es GZA, ketten az egyuttes alapitoi kozul. Nyilatkozataikban tobbszor hangsulyoztak, hogy szamukra a sakk olyan mint az elet, egy harc. Ahogy a New York Times-nak adott interjuban RZA mondta:

Hip-hop is a battle game. Chess is a battle. Martial arts is a battle.

A Wu-Tang zenejeben es videoklippjeiben is szamtalanszor hasznalta a regi kung-fu filmekbol vett parbeszedket, verekedesek fegyverek (kardok) hangjait, illetve a sakktablat es sakk figurakat. Az egyuttes egyik nevmagyarazata szerint a "wu" a kard suhintasanak hangjat, mig a "tang" a pajzson csattano kard hangjat utanozza.

Igy nem meglepo, hogy az iden alakult Hip-Hop Chess Federation tamogatoi lettek. A szervezet nagy sikeret latva az Ubisoft, a "legendas" Chessmaster program keszitoje/kiadoja is tamogatja rendezvenyeiket, igy reklamozva termekuk uj kiadasat. Az oktoberben megrendezett elso "hiressegek sakkversenyt" RZA nyerte, 4 merkozesbol 4 gyozelemmel.

Nehany videoklipp, a temabol:

Wu-Tang Clan: Da Mystery of Chessboxin'
GZA: Liquid Swords
DJ Muggs & GZA: General Principles

Es amit erdemes elolvasni a temarol: a HHCF hivatalos honlapja, Polgar Zsuzsa blogja, Mark Weeks blogja.

Es egy film, amit latni kell: Shao Lin yu Wu Dang.

The game of chess, is like a swordfight
You must think first, before you move.

Szólj hozzá!

Címkék: hiphop sakk faszaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dromedar.blog.hu/api/trackback/id/tr86250099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása